top of page

Moj otrok diha skozi usta

21-dnevni dihalni izziv

 • Opažate, da otrok nemirno spi in ima ponoči odprta usta?

 • Ima pogosta vnetja žrelnice, ušes ali sinusov, pogoste bronhitise?

 • Ima simptome ali celo diagnozo astme?

 • Se zjutraj zbuja s suhim grlom, žejen in s podočnjaki?

 • Je nagnjen k alergijam?

 • Z odprtimi usti gleda v razne ekrane (TV, telefon, tablica)?

 • Hlasta za zrakom, ko doživeto govori?

 • Ima podolgovat obraz, ozko čeljust in zobje rastejo nepravilno?

 • Se vam zdi razdražljiv, hiperaktiven, nemiren, morda celo anksiozen?

 • Pokašljuje in se odkašljuje, čeprav ni prehlajen?

 • Smrči ponoči?

Vse to so lahko simptomi, ki jih povzroča prikrita hiperventilacija, ki muči ogromno otrok. 

Marsikaj lahko naredimo, da to preprečimo in olajšamo ter sčasoma, če se vse zloži kot je treba, tudi odpravimo. Kot starši smo odgovorni ponuditi okoliščine, ki otroka vodijo k zdravemu in igre polnemu življenju.

PRIMERNO ZA OTROKE OD 5 DO 14 LET!

odprta usta marec 22.png

Vsebina

Otrok ima svojo integriteto in v zgodnjem otroštvu je ta še zelo ranljiva, se še vzpostavlja in je močno odvisna od "ozračja" v družini. Razlogov oziroma vzrokov zakaj otrok razvije navado dihanja skozi usta je več. Zato vas dr. Hosta (je pomagal številnim otrokom z astmo do olajšanja ali celo odprave simptomov in podprl nekaj otrok do mere, ko načrtovana in datumsko določena odstranitev žrelnice ni bila več potrebna) vodi k ukrepom, ki omogočajo, da otrok spet zadiha skozi nos, kolikor je to pač mogoče pri vsakem posebej. 
Program vključuje Butejkovo metodo dihanja, ki je osnovno vodilo in merilo napredka pri oksigenaciji celic, saj se je izkazala za najbolj primerno in znanstveno dokazano ugodno vpliva na zgoraj omenjene simptome hiperventilacije. 

Opozorilo: Ti ukrepi niso nadomestilo za zdravila imajo pa preverjen učinek na počutje in zdravje ter so del celostne obravnave posameznika v skladu z doktrino Butejkove tehnike dihanja in integralnim pristopom dr. Hoste, ki vključuje telesne, čustvene, mentalne in duhovne dimenzije bivanja.

Dr. Milan Hosta si je z vztrajnim delom in uspehi na področju izvajanja Butejkove terapije dihanja prislužil ekskluzivni naziv častnega člana BUTEYKO PROFESSIONALS INTERNATIONAL.

Prisluhni, kako čustva staršev vplivajo na dih otroka.

Skoči na 30.00 minuto.

Organizacija

21-dnevni program poteka v zasebni FB skupini v okviru strani Zdravilnica.

Urnik: 

Začnemo 28. februarja. Program traja do 20. marca. 

Vsak ponedeljek v FB skupini dobite praktična video navodila in napotke za otroke pri izvajanju vsakodnevnih vaj in vsako sredo zvečer poteka srečanje v živo preko zoom-a, kjer dr. Hosta odgovarja na vaša vprašanja in posebnosti. 

Če kdo ne utegne sodelovati v živo, si lahko prilagodi urnik, saj vse vsebine ostajajo dostopne članom skupine v trajanju tečaja. 

Vsak udeleženec prejme tudi pol-letno naročnino na spletna tečaja Astma in alergije ter Otrok - odprta usta, ki vam bosta v podporo pri razumnevanju problematike in izvajanju vaj.

 
V dneh, ko ni druženja v živo, se spodbujamo med sabo in potrdimo izvedbo vaj s kakšno fotko, posnetkom ali navdihujočim ter spodbujajočim sporočilom. Kot vodja programa bom spodbujal otroke k redni vadbi in starše k vodenju dnevnika ukrepov.

Na koncu primerjamo rezultate z začetnimi. Uporabljali bomo diagnostična orodja Butejkove metode dihanja.

 

Hranila:

Vsak udeleženec prejme na dom vrhunske zeliščne pastile za respiratorno-prebavni sistem in tinkturo Balthasar za dobro regeneracijo in nevro-fiziološko ravnovesje. Na ta način podpremo dihala ter mikrobioto v črevesju in imunski sistem. Tako bolj učinkovito in v sinergiji z vsemi ukrepi, ki jih izvajamo v okviru programa, pripomoremo k pozitivnim spremembam.

Priporočeno: 

Pri mlajših otrocih (med 3. in 7. letom) bomo vsebine posredovali skozi zgodbice in igro, kot je posredovano tu: https://www.dihalnica.si/za-otroke 

Cena in prijave

Cena: €174

Vključuje:

 1. pol-letno naročnino na spletna tečaja Astma in alergije ter Otrok - odprta usta v višini €40 z vključenim 10% popustom (polna cena je €45);

  • ​Tako poskrbimo, da se lahko vselej vrnete k ogledu video vsebin in da na kontaktnih srečanjih ne izgubljamo časa s teorijo. Z dihom takoj po navdih!​

 2. vrhunske zeliščne pripravke Nandika8 (pastile za dober respiratorno-prebavni sistem in tinkturo Balthasar za učinkovito regeneracijo; enomesečna doza) v skupni vrednosti €61,2 z vključenim 10% popustom (polna cena je €68);

  • ​Tako poskrbimo, za prebavno mikrobioto in spodbudimo črevesje k dobremu delovanju ter spodbudimo samozdravilne kapacitete organizma. Pljuča in debelo črevo sta po Tradicionalni kitajski medicini parni organ in s tem dosežemo v 21-dnevih boljše učinke. ​

 3. strošek organizacije in vodenja programa.

 

Priporočila

Priznam, zahvaljujoč vam in vaši metodi, se je meni in mojemu sinu znatno izboljšalo stanje. Sin nima več nikakršnih težav že od januarja. Meni, pa čeprav je bila vadba namenjena predvsem otrokom, se je stanje izboljšalo do te mere, da lahko vsak napad odpravim že s samimi dihalnimi vajami in jogo. Pumpice, brez katerih je bilo meni prej življenje nepredstavljivo, sedaj ležijo po zaprašenih predalih. Res velika hvala za to, če pa boste organizirali še kakšne tečaje po Buteykovi za odrasle, me kar obvestite.

Hvaležen oče

*****

Hvala,  ker ste nam pokazali kaj vse se skriva za našim dihanjem in predvsem, kaj naše dihanje pove o nas samih. Z veseljem bom predstavljene tehnike uporabljala v svojem vsakdanu, ter tako utrdila nove vzorce dihanja, v čim večji meri pa jih bom poskusila prenesti tudi na svoje družinske člane in učence v razredu. 

Biljana, učiteljica

*****

Vendar imeli smo srečo. Društvo Astma in šport je prav v tistem času izvajalo prvi poskusni tečaj za izvajanje Buteykove metode. S sinom sva se ga udeležila. Buteykove vaje sva izvajala sprva trikrat na dan, nato pa še nekaj mesecev po dvakrat na dan. Zelo striktno smo tudi skrbeli za druge zahteve, povezane z izvajanjem navedene metode, kot so zahteve povezane s spanjem, športno aktivnostjo in dihanjem ob njej ipd. Kar se slednjega tiče, je sinu prešlo v navado in še danes na primer teče z zaprtimi usti ...
Celotno zdravljenje s pomočjo Buteykove metode smo izvajali pod strogim nadzorom pulmologinje, ki je skladno z izboljšanjem počasi zmanjševala odmerke zdravil.
Sklenem lahko z ugotovitvijo, da je sin po nekaj mesecih rednega izvajanja Buteykovih vaj postopoma popolnoma prenehal z jemanjem zdravil. Od takrat jih niti enkrat več ni bilo potrebno uporabti.
Verjamem, da obstajajo primeri, ko brez zdravil nikakor ne gre, kljub vsemu pa sem prepričana, da bi z večjo promocijo naravnih metod, kot je Buteykova, lahko mnogim bolnikom pomagali, da bi vsaj zmanjšali, če ne celo popolnoma prekinili z vnosom nevarnih zdravil v svoja telesa. Bolniki bi bili tako rešeni stranskih učinkov zdravil, poleg tega pa bi bila lahko sredstva, ki se iz skupne blagajne nakazujejo za ta zdravila, porabljena mnogo koristneje.
Kar se nas tiče, smo imeli neskončno srečo, da smo ob pravem času prejeli prave informacije. Dr. Hosti in društvu Astma in šport se še enkrat iskreno zahvaljujemo za znanje, ki nam je vsem skupaj spremenilo življenje.

Veliko sreče vam želim,

Hvaležna mati


*****

Spoštovani,
ker mi ni uspelo takoj odgovoriti na vprašanja, se opravičujem. To bom storila sedaj:
Uvodno predavaje je bilo zelo zanimivo, razumljivo, nazorno in poučno tako za starše, kot otroke. Vsem nam je ostalo v spominu, kako je pomembno dihati skozi nos, da so usta namenjena govorjenju in hranjenju in ne dihanju, "naravni ventolin", mišje dihanje, zadrževanje diha, pomen CO2 za življenje, kontrola zdravstvenega stanja s pomočjo zadrževanja diha ( od 40, do 45 sekund je v redu- če je več, je še bolje)
Ukrepi: zadrževaje diha z otroki na vožnji z avtom; večkrat nam uspe, da vaje ki smo si jih doma zapisali, tudi izvajamo skupaj in nam je zelo prijetno; med risankami imamo zalepljena usta; zvečer otroci še ne, čeprav smo tudi to že poizkusili, pa ni šlo.
Občutki so lepi, naporno je  vendar je vsak začetek težak.Večkrat dihamo s prepono.
Rezultati: G manj kašlja pred spanjem, oziroma ne kašlja. L-najstarejši, se je hitreje in z manj ventolina izkašljal in izločil sluz. F, ki preboleva vaskulitis že od decembra ni imel večjih težav z izkašljevanjen, borimo se s streptokokom v grlu, ki vztraja in mu povzroča popokanje kapilar, najmlajši T, pridno vadi in živi mirno naprej, sama imam težave ponoči, ko si zalepim usta. 

Na Dihalnico smo odšli skupaj z otroki.Doma so komentirali, da že znajo dihati, na predavanju in vajah so sodelovali in ko smo se peljali domov, so se mi zahvalili, da so šli lahko z mano in slišali dobre stvari! Vsak človek, ki je že doživel dihalno stisko ima verjetno v podzavesti strah pred dušenjem. Tudi mene je bilo groza, ko sem slišala da si ponoči zalepimo usta, da se naučimo dihati skozi nos. Trenutno imam s tem težave, vendar mi je enkrat že uspelo prespati noč z zalepljenimi usti. Vaja dela mojstra in verjamem, da nam bo uspelo predihati naše težave. Zahvaljujem se vam za takšno preprosto a strokovno bogato in življenjsko predavanje, ki nam je v veliko pomoč. Če boste imeli še kakšno predavanje, me prosim obvestite. 

Hvaležna mama

 

V partnerstvu z:

bottom of page